Ήταν 13 Μαΐου του 1950, που ο Στίβι Γουόντερ πρωτοβλέπει το φως στον κόσμο. Μεταφορικά βέβαια, γιατί αμέσως μετά τη γέννα χάνει το φως του. Εξαιτίας του γεγονότος ότι γεννήθηκε πρόωρα, υπέστη βλάβη του αμφιβληστροειδούς, λόγω κακής λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων, πράγμα που του επέφερε τύφλωση.

Παιδί θαύμα

Αυτό δεν τον εμποδίζει να μάθει πολλά μουσικά όργανα, πιάνο, κρουστά, φυσαρμόνικα. Όμως ο Στέβλαντ, όπως ονομαζόταν, αποδείχθηκε παιδί-θαύμα και η εταιρεία Motown Records προσφέρει συμβόλαιο στον μικρό Στίβι Γουόντερ, τότε μόλις 10 χρόνων. Από το σχολείο λείπει συνεχώς γιατί έπρεπε να οργώνει τις ΗΠΑ για συναυλίες.

Η πορεία του ωστόσο ήταν προδιαγεγραμμένη. Πριν συμπληρώσει τα 18, το 1963 ηχογραφεί τον πρώτο του δίσκο του με το χιτ «Fingertips», που την ίδια χρονιά αναδεικνύεται ανάμεσα στους δέκα δίσκους με τις περισσότερες πωλήσεις στις ΗΠΑ. Στο εξής θα λέγεται Στίβι Γουόντερ. Με αυτό το όνομα κάνει τη μεγάλη του καριέρα σε όλον τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Ελένη Φουρέιρα θυμάται την Eurovision με ένα συγκινητικό βίντεο

Συνεργάζεται με τον τιτάνα της μπλουζ, Ρέι Τσαρλς, και η φήμη του ως μουσικός και τραγουδιστής εμπεδώνεται στο μουσικό στερέωμα. Απαγκιστρώνεται από τη δισκογραφική εταιρεία του και ηχογραφεί το LP «Music of my Minds» μόνος του. Είναι αυτός που παίζει πιάνο, συνθεσάιζερ και ντραμς. Αρχίζει να πειραματίζεται με τα διάφορα είδη μουσικής, δοκιμάζει πολλά και συνεργάζεται με τον Έρικ Κλάπτον και τον θρύλο της μπλουζ Τζόνι Γουίντερ.

Έχει ηχογραφήσει περισσότερα από τριάντα τραγούδια που εισήχθησαν στην πρώτη δεκάδα του καταλόγου των μεγαλύτερων αμερικανικών χιτς και έχει λάβει είκοσι δύο Βραβεία Γκράμι, τα περισσότερα που έχουν ποτέ απονεμηθεί σε άνδρα σόλο καλλιτέχνη.

Μετάλλιο Ελευθερίας

Η πιο σημαντική εμφάνισή του είναι στην τελετή ορκωμοσίας του πρώτου έγχρωμου προέδρου των ΗΠΑ, του Μπάρακ Ομπάμα, τον οποίο στηρίζει και προεκλογικά με εμφανίσεις σε συναυλίες. Η ανταπόδοση ήρθε το 2014. Μαζί με την Μέριλ Στριπ κι άλλες 17 προσωπικότητες ο Στίβι Γουνόντερ παραλαμβάνει από τα προεδρικά χέρια το Μετάλλιο Ελευθερίας, την ύψιστη διάκριση της χώρας σε πολίτη της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Ριάνα: Η πλουσιότερη γυναίκα της μουσικής

Ακτιβιστής

Ο Στίβι Γουόντερ είναι επίσης διάσημος για το έργο του ως ακτιβιστής πολιτικών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της καμπάνιας που διεξήγαγε το 1980 για να γίνουν τα γενέθλια του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ αργία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2009, ο Στίβι Γουόντερ ανεδείχθη Αγγελιοφόρος της Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών.  Το 2008, το περιοδικό Billboard εξέδωσε μια λίστα των 100 Μεγαλύτερων Καλλιτεχνών Όλων των Εποχών για να γιορτάσει τα πενήντα χρόνια έκδοσης της αμερικανικής εκδοχής του περιοδικού, με τον Στίβι Γουόντερ στο νούμερο πέντε.

(Φωτογραφία: Getty Images)