Ταινίες πρόσφατης παραγωγής και μεγάλης αξίας θα προβληθούν, για πρώτη φορά, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Βραβευμένες ταινίες του 22ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και της 19ης Camera Zizanio, θα δώσουν μια καλή ευκαιρία στους σινεφίλ όλων των ηλικιών να πάρουν μια μικρή γεύση του τι συμβαίνει κάθε χρόνο στο Φεστιβάλ Ολυμπίας -πρότυπο πολιτιστικής αποκέντρωσης στην Ελλάδα, και ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ της Ευρώπης στο είδος του, που ήδη μετρά δύο δεκαετίες ζωής.
Οι προβολές θα πραγματοποιούνται από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ. Ημερήσιο εισιτήριο για ενήλικες: 9 ευρώ. Ημερήσιο εισιτήριο για παιδιά: 6 ευρώ. Είσοδος ανά προβολή: 5 ευρώ.
Οι ταινίες αντιπροσωπεύουν όλα τα είδη (μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ, animation, μικρού και μεγάλου μήκους) και απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες: από παιδιά νηπιαγωγείου μέχρι εφήβους –αλλά παρακολουθούνται εξίσου απολαυστικά και από τους ενήλικες.
Οι ταινίες της Camera Zizanio (προβάλλονται με ελεύθερη είσοδο) που έχουν δημιουργήσει μαθητές απ’ όλον τον κόσμο, είτε ομαδικά, στο πλαίσιο του σχολείου, είτε ατομικά, καθώς και οι βραβευμένες ταινίες ντοκιμαντέρ θα προβάλλονται στην ΑΙΘΟΥΣΑ Β της Ταινιοθήκης. Στην Αίθουσα Α θα προβάλλονται οι ταινίες μυθοπλασίας μικρού και μεγάλου μήκους και τα animation.
Οι ταινίες του Φεστιβάλ Ολυμπίας θέτουν στο επίκεντρο την παιδική και νεανική ηλικία και διαπνέονται από τις αρχές που έχουν θεσπίσει η UNICEF, η UNESCO και άλλοι διεθνείς οργανισμοί για τον παιδικό και νεανικό κινηματογράφο. Οι ταινίες που προωθούν τον πόλεμο, τη βία, το ρατσισμό, το σεξισμό κλπ. αποκλείονται εκ προοιμίου. Φυσικά ένα πλήθος ταινιών υμνούν, συχνά με χιούμορ, και την χαρά της ζωής: τον πρώτο έρωτα, την φιλία, την αγάπη προς τα ζώα, την συντροφικότητα και την χαρά του παιχνιδιού και της εξερεύνησης…
Το φετινό διαγωνιστικό πρόγραμμα που επέλεξε, όπως κάθε χρόνο, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δημήτρης Σπύρου, είναι αντιπροσωπευτικό των τάσεων που επικρατούν διεθνώς στον κινηματογράφο για την παιδική και νεανική ηλικία και μεριμνά ώστε να υπάρχει εκφραστική πολυμορφία και να εκπροσωπούνται χώρες που η κινηματογραφία τους είναι άγνωστη στο ευρύ κοινό.