• Η μέρα που τα λιοντάρια θα τρώνε πράσινη σαλάτα, της Raphaëlle Giordano. Μετάφραση: Χαριτωμένη Βόντα. Εκδόσεις: EΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

Η Ρομάν είναι μια τριαντάχρονη γυναίκα γεμάτη πάθος, αφοσίωση και αποφασιστικότητα, η οποία μαθαίνει στα κακοαναθρεμμένα αιλουροειδή πώς να γίνουν πιο ανθρώπινα. Η εταιρεία της, η SupTox, προσφέρει ένα πρόγραμμα μοναδικό στο είδος του: μια ολοκληρωμένη αναθεώρηση της νοοτροπίας και των στάσεων ζωής. Στόχος για τους ανθρώπους που το παρακολουθούν είναι να αποβάλουν τις τοξικές, μολυσματικές και επιβλαβείς για το περιβάλλον τους συνήθειες και να αναπτύξουν έναν πιο δίκαιο και αρμονικό τρόπο ύπαρξης και συνύπαρξης με τους άλλους.

Το πρόγραμμα «συμπεριφορικής αποτοξικοποίησης» της Ρομάν θα εφαρμοστεί και σε αυτή την ομάδα. Όλοι οι συμμετέχοντες έχουν ενδιαφέρον, και περισσότερο απ’ όλους ο Μαξιμιλιάν Βογκ: διευθύνων σύμβουλος μιας μεγάλης εταιρείας καλλυντικών, χαρισματικός, δυναμικός, όμορφος, πλούσιος και δημοφιλής, αλλά αρχετυπικό δείγμα τρομακτικής τοξικότητας! Ο Μαξιμιλιάν, σαν λιοντάρι στο κλουβί, δεν μπορεί να καταλάβει γιατί τον κατηγορούν ως τοξικό και γιατί πρέπει να παρακολουθήσει το πρόγραμμα της Ρομάν. Ώσπου ένα δραματικό γεγονός θα τον πείσει για την αναγκαιότητά του…

• Νίκησε την (αυτο) κριτική, του Olivier Clerc

Μετάφραση: Λουκία Μπεζέ

Εκδόσεις: ΠΕΔΙΟ

Είναι εντυπωσιακό το πόσο χρόνο αφιερώνουμε μέσα στη μέρα για να κρίνουμε τους άλλους αλλά και τον εαυτό μας. «Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε έναν δικαστή μέσα στο κεφάλι μας, τον οποίο ακούμε σχεδόν είκοσι ώρες το εικοσιτετράωρο. Και όχι μόνο δικαστή, αλλά και δήμιο», λέει ο συγγραφέας Olivier Clerc. Συγχρόνως, καθώς κρίνουμε συνεχώς τους άλλους και –εξ αντανακλάσεως– τον εαυτό μας, περνάμε μεγάλο μέρος του χρόνου μας τρέμοντας τις κρίσεις των άλλων: Τι θα σκεφθεί για μένα; Τι λένε για μένα; Αν κάνω αυτό ή εκείνο, τι θα σκεφθούν οι άλλοι; Η ανάγκη μας να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των δικών μας κρίσεων και των κρίσεων των άλλων ασκεί πάνω μας μια διαρκή πίεση η οποία κουράζει και έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής μας.

Υπάρχει τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτή η εσωτερική τυραννία; Ναι, απαντά ο Olivier Clerc. Με αυτό το βιβλίο του προτείνει ένα ειδικό πρόγραμμα διάρκειας 21 ημερών για να εξαλείψουμε μια για πάντα τις σκέψεις και τους ασυνείδητους αυτοματισμούς που κληρονομήσαμε από τους γονείς και το περιβάλλον μας, και που μας ωθούν να κρίνουμε και να κατακρίνουμε συνεχώς τους πάντες και τα πάντα, μαζί και τον εαυτό μας. Είναι ένα πρόγραμμα που μας βοηθά να αναπτύξουμε την ευθυκρισία μας, να αντικαταστήσουμε τις απαιτήσεις μας με προτιμήσεις, να ξεπεράσουμε τους φόβους μας, να απελευθερώσουμε τις θετικές δυνατότητές μας και να αγαπήσουμε τον εαυτό μας.

• Ο Δρόμος του Καλλιτέχνη, της Τζούλια Κάμερον

Εκδόσεις: KEY BOOKS

Πόσες φορές έχεις σταθεί απέναντι από ένα έργο τέχνης, έχεις κολλήσει με τον στίχο ενός τραγουδιού ή έχεις διαβάσει κάποιο βιβλίο, κι έχεις πει από μέσα σου (ή και απ’ έξω σου) ότι θα μπορούσες να το είχες δημιουργήσεις εσύ; Πόσες φορές έχεις αναρωτηθεί που και πως βρίσκουν έμπνευση οι καταξιωμένοι καλλιτέχνες για να δημιουργούν τα αριστουργήματα τους; Πόσες φορές έχεις σκεφτεί ότι θα ήθελες κι εσύ να ζήσεις μια ζωή πιο δημιουργική, πιο χαρούμενη και πιο ουσιαστική; 

Όλοι είμαστε καλλιτέχνες! Αυτό πιστεύει η συγγραφέας που έχει κινητοποιήσει σημαντικούς καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο αλλά και ανθρώπους της διπλανής πόρτας να κυνηγήσουν τα δημιουργικά όνειρά τους. Όποιο κι αν είναι το καλλιτεχνικό πάθος σου, στον Δρόμο του Καλλιτέχνη θα βρεις τη σοφία, τη γνώση και τα εργαλεία που χρειάζεσαι για να ανακαλύψεις και να ξεκλειδώσεις τον δημιουργικό εαυτό σου. 

• Να είσαι γενναία, της Σέριλ Στρέιντ

Εκδόσεις: KEY BOOKS

Το 2020 είναι μόνο μερικές εβδομάδες μακριά και όλοι αναζητάμε νέες ιδέες, στόχους, προκλήσεις και κυρίως έμπνευση που θα μας βοηθήσουν να πάμε τη ζωή μας παρακάτω. Κάποιοι στόχοι που βάλαμε για το 2019 επιτεύχθηκαν, κάποιοι άλλοι έμειναν στη μέση, και σίγουρα υπήρξαν και μερικοί που απλώς εγκαταλείφθηκαν γιατί στην πορεία δεν μας κινητοποιούσαν πλέον.

Η Στρέιντ έχει βιώσει μια ζωή έντονη. Έχασε την μητέρα της σε νεαρή ηλικία, παντρεύτηκε και χώρισε γρήγορα, ναρκωτικά και εφήμερες σχέσεις δοκίμασαν τα όρια του μυαλού, του σώματος και της καρδιάς της. Μια στιγμή, όμως, ήταν αρκετή για να τη βγάλει από το αδιέξοδο. Η απόφαση της να περπατήσει μόνη 1.700 χιλιόμετρα στο Μονοπάτι του Ειρηνικού Ωκεανού την οδήγησε στη λύτρωση. Και μετά ήρθε και η επιτυχία. Η περιπέτεια της έγινε βιβλίο με τίτλο Άγρια, το βιβλίο  παγκόσμιο bestseller και τελικά ταινία που προτάθηκε για δύο Όσκαρ.

Το Να Είσαι Γενναία της Στρέιντ, χαρακτηρίστηκε ένα εγχειρίδιο της ψυχής. Εδώ έχει συγκεντρώσει τα καλύτερα αποφθέγματα από τα βιβλία, τα άρθρα και τις εκπομπές της και μέσα από αυτά μας ωθεί να ανακαλύψουμε τα ανεξάντλητα αποθέματα αγάπης, συμπόνοιας, συγχώρεσης και αντοχής που έχουμε όλοι μέσα μας.

• Δεσποινίς Πελαγία, του Γιάννη Ξανθούλη

Εκδόσεις: ΔΙΟΠΤΡΑ

Τα παράτησε όλα η Πελαγία από ανάγκη. Μαθηματικά, έρωτες, κοριτσίστικες απλές φαντασιώσεις, την πολυτέλεια να ονειρεύεται… Όλα. Έπρεπε να δουλέψει, για να βοηθήσει την οικογένεια να μεγαλώσει τα δύο αδέρφια της, που ήρθαν με καθυστέρηση δέκα χρόνων. Όμορφα και αρτιμελή. Ακριβώς το αντίθετο από κείνη.
Η Πελαγία ξέχασε πως ήταν αδερφή τους κι έπαιξε ρόλο «ετεροθαλούς» μάνας, κι ας είχαν μάνα καθ’ όλα άξια. Ο δικός της ρόλος καθορίστηκε από πολύ νωρίς. Δουλειά και μικρές ανάσες. Δουλειά και προσήλωση στην ασήμαντη καθημερινότητα. Και μια φαντασία που σκλήραινε με τον καιρό.

Όταν πια η ζωή έδειχνε να ’χει πάρει τον δρόμο της –μια ύποπτη ευθεία που γίνεται καθεστώς μέσ’ από την αποδοχή της ήττας και των συμβιβασμών– συνέβη, σαν ακραίο καιρικό φαινόμενο, κάτι τόσο απρόσμενο, που ακύρωσε όλη της την πραγματικότητα. Ωστόσο υπερασπίστηκε με πείσμα τον επίπονα κατακτημένο τίτλο της «δεσποινίδος Πελαγίας» ως μοναδική της άμυνα. Εκείνο που δεν σκέφτηκε ποτέ ήταν αυτό που οι τζογαδόροι τρελαίνονται να αποκαλούν «συνωμοσία της τύχης». Μια δύσκολη συναστρία ζωδίων, με μαθηματικό οίστρο και μια απέραντη γκάμα δοκιμασιών για κάθε επίλεκτο συνωμότη… Από κει και πέρα, όλα ήταν θέμα αισθηματικής αντοχής και σωστής διαχείρισης του φόβου για το άγνωστο.

• Τι είναι η Αγάπη, του Osho

Μετάφραση: Ανδριάνα Σακκά

Εκδόσεις: ΔΙΟΠΤΡΑ

Με τη χαρακτηριστική του αντίληψη, αλλά και με το καυστικό χιούμορ του, ο Osho μας καλεί να αντισταθούμε σε όποια παρωχημένα πρότυπα σχέσεων διδαχθήκαμε από τους γύρω μας και να ανακαλύψουμε εκ νέου τη σημασία που έχει το συναίσθημα της αγάπης για τον εαυτό μας.

Προσφέροντας απαντήσεις στα ερωτήματα τόσων και τόσων ερωτευμένων, ο Osho μοιράζεται μαζί μας νέους τρόπους αγάπης που θα αλλάξουν μια για πάντα τις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους, όπως για παράδειγμα πώς μπορούμε:

• Να βιώνουμε την αγάπη χωρίς να είμαστε προσκολλημένοι σε αυτή.
• Να αφήνουμε πίσω μας κάθε προσδοκία, κανόνα και απαίτηση.
• Να απελευθερωθούμε από τον φόβο της μοναξιάς.
• Να είμαστε απόλυτα παρόντες στις διαπροσωπικές σχέσεις μας.
• Να διατηρούμε την αγάπη μας ζωντανή.
• Να γίνουμε ο σύντροφος ενός ατόμου μαζί με το οποίο θα μπορέσουμε να εξελιχθούμε και να αλλάξουμε προς το καλύτερο.
• Να εγκαταλείψουμε τον εγωισμό μας προκειμένου να μπορέσουμε να παραδοθούμε στην αγάπη.

Το βιβλίο «Τι Είναι η Αγάπη» θα σας εμπνεύσει να αντιληφθείτε την αγάπη με έναν νέο τρόπο και να βιώσετε τη χαρά που προσφέρει η ζωή όταν τη μοιράζεσαι.

Photo by Ugur Akdemir on Unsplash