Η ιστορία της Φιλιώς Μπαλτατζή, που γεννήθηκε από την πένα της Μιμής Ντενίση και παίχτηκε στο θεατρικό «Σμύρνη μου αγαπημένη», μπαίνει όπως όλα δείχνουν στην τελική ευθεία για την κινηματογραφική της μεταφορά. Η ίδια έχει δουλέψει το σενάριο σε συνεργασία με τον Μάρτιν Σέρμαν και, αν δεν είχε προκύψει στον κόσμο ο κορονοϊός, τα γυρίσματα θα είχαν αρχίσει τον Μάιο.
Το νέο χρονοδιάγραμμα της παραγωγής προβλέπει να ξεκινήσουν την άνοιξη του ’21. «Ελπίζω να έχουμε ηρεμία και να αρχίσουμε τα γυρίσματα στην πολύπαθη Μυτιλήνη», ανέφερε η Μιμή Ντενίση στο Instagram. «Θα είναι πολύ καλό για το αγαπημένο νησί».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Στη σχετική φωτογραφία είναι με τον Τούρκο Μπουράκ Χακί, ο οποίος θα συμμετέχει στο καστ. «Σύντομα μαζί στην ταινία “Σμύρνη μου αγαπημένη”», έγραφε στα σχόλια. «Φιλιώ και Χαλίλ. Ένας έρωτας απαγορευμένος, δυο άνθρωποι που ταιριάζουν οι ψυχές τους, μα τους χωρίζουν η θρησκεία και οι πολιτικές».
Ο Χακί είχε επισκεφθεί την Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο και είχε δει το θεατρικό sequel «Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη». «Μιλάει λίγα ελληνικά γιατί ο μπαμπάς του είναι από την Κομοτηνή», είχε πει τότε η ίδια. «Ήρθε στο θέατρο και τον συγκίνησε. Τον σκεφτόμουν που ήταν από κάτω την ώρα που παίζαμε, γιατί έχω ένα σκεπτικό, πως όταν κάνουμε τέτοια έργα, “επικίνδυνα”, πρέπει να είναι με πάθος αλλά όχι με εμπάθεια. Δεν είναι για να χωρίσουμε κάτι…» Όπως διευκρίνισε, η οικογένεια του Τούρκου ηθοποιού ήταν από εκείνες που είχαν συμπεριληφθεί στην ανταλλαγή πληθυσμών.
Τα γυρίσματα της «Σμύρνης» θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα και στη Λέσβο, με προϋπολογισμό που φτάνει τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Γρηγόρης Καραντινάκης και στο διεθνές επιτελείο ηθοποιών θα περιλαμβάνονται η Βανέσα Ρεντγκρέιβ και η Ολυμπία Δουκάκη.
Για τις ανάγκες της ταινίας θα στηθεί στον Πειραιά ένα ολόκληρο χωριό. Η Ολυμπία Δουκάκη θα βρεθεί στη Λέσβο και θα υποδυθεί την 90χρονη εγγονή της Φιλιώς, που βλέπει μπροστά στα μάτια της τους σύγχρονους μετανάστες. «Η ιστορία επαναλαμβάνεται», υπογραμμίζει η Μιμή Ντενίση. «Αυτό λέει η ταινία. Αύριο μπορεί να είσαι κι εσύ μετανάστης».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Πέντε ταινίες για δυνατές συγκινήσεις