Πολλοί και ταλαντούχοι οι Έλληνες συγγραφείς που καλύπτουν κάθε είδος λογοτεχνίας.  Αναζητείστε τον συγγραφέα εκείνον που θα ικανοποιήσει τα δικά σας γούστα,  προμηθευτείτε τα βιβλία του και ξεκινήστε  το αναγνωστικό σας ταξίδι.

Αυτό μας προτρέπουν να κάνουμε και επτά Έλληνες ηθοποιοί μέσω ενός βίντεο που ανέβασαν στο Instagram. Οι: Θανάσης Τσαλταμπάσης, Ζέτα Δούκα, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Ευγενία Δημητροπούλου, Νίκος Ορφανός, Πάνος Βλάχος και Ελένη Καρακάση μας παρακινούν να στηρίξουμε την ελληνική λογοτεχνία μένοντας σπίτι.

Πιο συγκεκριμένα μας λένε:

Θανάσης Τσαλταμπάσης: «Οι μέρες είναι λίγο δύσκολες για να κάνουμε ταξίδια. Κυριολεκτικά  γιατί μεταφορικά πηγαίνουμε όπου θέλει η φαντασία μας Εσείς μπορείτε να κάνετε ένα ωραίο αναγνωστικό ταξίδι διαβάζοντας Έλληνες συγγραφείς»

Ζέτα Δούκα: «Μένουμε σπίτι και διαβάζουμε ελληνική λογοτεχνία, στηρίζουμε τους Έλληνες συγγραφείς»

Πυγμαλίων Δαδακαρίδης: «Σ’ αυτές τις δύσκολες μέρες, τι πιο ωραίο να έχουμε συντροφιά ένα βιβλίο  Μένουμε σπίτι και διαβάζουμε  Έλληνες συγγραφείς»

Ευγενία  Δημητροπούλου: «Αυτές τις μέρες που μένουμε σπίτι νομίζω πως όλοι έχουμε αναγνωρίσει τη συμβολή των βιβλίων στην καθημερινότητά μας. Ανεξάρτητα από το είδος του βιβλίου που προτιμά ο καθένας δεν ξεχνάμε να στηρίζουμε τους Έλληνες συγγραφείς».

Νίκος Ορφανός: «Αυτές τις μέρες που μένουμε σπίτι διαβάζουμε Έλληνες λογοτέχνες. Σύγχρονους λογοτέχνες. Βιβλία που έχουν βγει πρόσφατα, τα τελευταία χρόνια, που συνεχίζουν να εκδίδονται. Όχι μόνο τα κλασικά. Δώστε μια ευκαιρία και ανακαλύψτε  τον υπέροχο κόσμο της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Μένουμε σπίτι  διαβάζουμε Έλληνες συγγραφείς».

Πάνος Βλάχος: «Μένουμε σπίτι, στηρίζουμε την ελληνική λογοτεχνία και διαβάζουμε Έλληνες συγγραφείς»

Ελένη Καρακάση: «Μένουμε σπίτι. Μένουμε σπίτι και περνάμε το χρόνο μας δημιουργικά διαβάζοντας. Ανακαλύψτε λοιπόν τους Έλληνες συγγραφείς και στηρίξτε ακόμη και σ’ αυτήν την τόσο κρίσιμη περίοδο που ζούμε τη λογοτεχνία».

Στη φωτογραφία του εξωφύλλου:

Δύο βιβλία από τις εκδόσεις ΠΕΔΙΟ, που σας προτείνουμε. Πρόκειται για το”Είμαστε γυναίκες ρε γαμώτο και μπορούμε και καλύτερα” της Βίκυς Τσώκου και “Νικώ τον πανικό” της Κατερίνας Αγγελή.

“Είμαστε γυναίκες ρε γαμώτο και μπορούμε και καλύτερα”, της Βίκυς Τσώκου

Εκδόσεις: ΠΕΔΙΟ

«Όλοι οι άντρες το ίδιο είστε».
«Δεν είναι δίκαιο αυτό», επέμενε εκείνος, «δεν είμαι σαν όλους τους άλλους άντρες.
Έχω τη δική μου προσωπικότητα».
«Ναι, αλλά δες πώς συμπεριφέρεσαι».
«Ναι, σίγουρα συμπεριφέρομαι σαν άντρας, και αυτό επειδή είμαι άντρας. Τι το κακό έχει αυτό; Με ερωτεύτηκες επειδή είμαι άντρας. Τι έγινε τώρα ξαφνικά και αυτό είναι κάτι αρνητικό;»
«Μάλλον επειδή δεν ήξερα σε τι έμπλεκα», του απάντησε με ένα ειρωνικό χαμόγελο στα χείλη…

Ο διάλογος αυτός έχει γίνει ανάμεσα σε πολλά ζευγάρια. Κάθε ζευγάρι διαφωνεί, για τα οικονομικά, για τους συγγενείς, για το ποιος θα κάνει τι στο σπίτι, για τα παιδιά, για το σεξ και για χιλιάδες πράγματα πολύ πιο ασήμαντα απ’ ό,τι θέλουν οι ίδιοι να παραδεχτούν. Η αλήθεια είναι ότι αυτό για το οποίο νομίζουν πως τσακώνονται σπάνια είναι αυτό για το οποίο πραγματικά τσακώνονται. Για παράδειγμα, μια διαφωνία για ένα οικονομικό ζήτημα ίσως κρύβει κάποια ανασφάλεια ή ένα θέμα που αφορά την ανεξαρτησία ή τον σεβασμό.

Τι είναι αυτό που πυροδοτεί τους τσακωμούς και τις διαφωνίες και τελικά υπονομεύει την ευτυχία; «Η διαφορετικότητα των δύο φύλων», απαντά η συγγραφέας αυτού του βιβλίου. «Από εκεί ξεκινούν όλα. Γεγονός που μας οδηγεί στο συμπέρασμα: Αν μπορούσαμε να καταλάβουμε τις διαφορές μας, τότε ίσως να μην παιδευόμασταν τόσο πολύ. Ειδικά εμείς οι γυναίκες», προσθέτει η Βίκυ Τσώκου.

Το βιβλίο της Βίκυς Τσώκου, με τον δηλωτικό τίτλο «Είμαστε γυναίκες ρε γαμώτο και μπορούμε καλύτερα!», είναι γραμμένο για τις γυναίκες και απαντά σε ερωτήσεις ουσίας: Τι σας κάνει ιδιαίτερες και μοναδικές; Τι είναι αυτό που σας ξεχωρίζει από τις άλλες γυναίκες και κάνει κάποιον όχι μόνο να σας επιλέξει, αλλά και να μη θέλει να σας χάσει; Για ποιον λόγο θεωρείτε ότι οι σχέσεις σας καταλήγουν να γίνονται πεδίο μάχης; Για ποιον λόγο οι διαμάχες σας είναι άνισες, παρόλο που η ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα θεωρείται δεδομένη; Για ποιον λόγο σήμερα, που οι γυναίκες έχουν καριέρα, είναι ανεξάρτητες και δυναμικές, φροντίζουν την εξωτερική τους εμφάνιση, διαθέτουν περισσότερες γνώσεις και περισσότερες εμπειρίες πάνω στο σεξ και έχουν στη διάθεσή τους τους καλύτερους πλαστικούς χειρουργούς, είναι πιο μόνες και πιο απελπισμένες από ποτέ, τόσο μέσα στις σχέσεις όσο και έξω από αυτές; Για ποιον λόγο χάνουν τη δύναμή τους και νιώθουν ότι ο συναισθηματικός τους κόσμος βυθίζεται στο χάος;

Οι τέσσερις ηρωίδες του βιβλίου, αναπτυγμένου σαν μυθιστόρημα, η Ζέτα, η Νίκη, η Λένα και η Κέλλυ, όταν βρέθηκαν αντιμέτωπες με τα παραπάνω ερωτήματα, δεν ήξεραν ότι χρειαζόταν να πάρουν και κάποιες έγκυρες απαντήσεις. Βαθιά μέσα τους γνώριζαν ότι το παρελθόν τους κινδύνευε να καθορίσει το μέλλον τους, εκτός αν άλλαζαν κάποιες
ανώφελες συνήθειες και στερεότυπες αντιλήψεις που επικρατούν στον κόσμο των γυναικών και τις εμποδίζουν να έχουν όλα όσα επιθυμούν. Όμως δεν ήξεραν πώς να αλλάξουν. Μια περίεργη συνάντηση θα σταθεί καθοριστική, αφού θα τις οδηγήσει σε ένα προκλητικό ταξίδι ζωής, όπου θα  αντιμετωπίσουν αλήθειες άλλοτε πικρές και άλλοτε γλυκές. Θα μάθουν μέσα σε λίγες μόνο μέρες τις αλήθειες που κανείς δεν τους δίδαξε ούτε στο σχολείο ούτε στην οικογένεια. Θα ανακαλύψουν τα μυστικά που θα τις κάνουν να νιώθουν πιο σίγουρες για τον εαυτό τους. Θα βουτήξουν σε ανεξερεύνητα
και άγνωστα νερά, που άλλες φορές θα τις μαγέψουν με το χρώμα και την καθαρότητά τους, κι άλλες φορές θα τους φανούν σκοτεινά και επικίνδυνα. Τέλος, θα πειστούν ότι
όχι μόνο μπορούν καλύτερα, αλλά και ότι έχουν τη δύναμη και τη σωστή μαγιά, ως θηλυκά, να αλλάξουν την τύχη τους, τις σχέσεις τους και, εφόσον το θέλουν, ακόμα και τον κόσμο γύρω τους.

Νικώ τον πανικό” της Κατερίνας Αγγελή.

Εκδόσεις: ΠΕΔΙΟ

Επιμέλεια εικονογράφησης & σχεδιασμός: Νικολέτα Μπαλοθιάρη

Ένα «τέρας» που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους είναι οι κρίσεις πανικού. Τι είναι όμως αυτό; Μας αφορά έστω και αν δεν μας έχει ακόμα χτυπήσει την πόρτα; Το «τέρας» που λέγεται πανικός αναλαμβάνει να μας παρουσιάσει με ευρηματικό
τρόπο η Κατερίνα Αγγελή, διδάκτωρ κλινικής ψυχολογίας και ψυχοθεραπεύτρια. Αυτό το «εσωτερικό τέρας» πρωταγωνιστεί σε μια ιστορία φτιαγμένη με σκίτσα, μια ιστορία τρόμου, όπως λέει η συγγραφέας, σε τέσσερις πράξεις: η ζωή ΠΡΙΝ τον
πανικό, η ζωή ΜΕ τον πανικό, στα βάθη του φόβου και της απόγνωσης, η απόφαση να πάρω την κατάσταση ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΟΥ, και η ευτυχής πλην όμως ρεαλιστική ΚΑΤΑΛΗΞΗ αυτής της μάχης.
Μέσα από τη σκιτσοϊστορία της, η συγγραφέας, αντλώντας πάντα από τη μεγάλη ψυχοθεραπευτική εμπειρία της με ανθρώπους που ζητούν τη βοήθειά της για να αντιμετωπίσουν τον πανικό, εξηγεί τις φάσεις της εγκατάστασής του μέσα από μια συγκεκριμένη αλληλουχία και αλληλεπίδραση σκέψεων, συναισθημάτων, σωματικών συμπτωμάτων και συγκεκριμένων συμπεριφορών, και σε σχέση με συγκεκριμένες καταστάσεις, συγκυρίες και ατομικούς παράγοντες.