Η έκθεση, που θα εγκαινιαστεί την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αποτελεί μια σύνοψη αντιπροσωπευτικών κορυφαίων έργων του ζωγράφου. Ο Κώστας Τσόκλης, προσπαθεί μέσα από τα έργα του, που κόβουν την ανάσα, να επισημάνει ότι η τέχνη του είναι αδιαμφισβήτητα αχώριστη από τη ζωή του.

Να σημειώσουμε ότι τα εγκαίνια στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη θα γίνουν απουσία προσκεκλημένων λόγω της πανδημίας. Η έκθεση θα φιλοξενήσει 50 αντιπροσωπευτικά έργα της εξελικτικής πορείας του ζωγράφου από το 1955 έως σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Οι «Βάκχες» του Ευριπίδη έρχονται στο Ηρώδειο

Ο Κώστας Τσόκλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1930. Αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών το 1954 και σπούδασε στη Ρώμη με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Από το 1960 έως το 1985 έζησε στο Παρίσι, όπου μέσω της Γκαλερί Ιleana Sonnabend έγινε γνωστός με τα προοπτικά του «Αντικείμενα-Καταστάσεις». Το 1986 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Μπιενάλε της Βενετίας, όπου παρουσίασε τη «ζωντανή ζωγραφική» (living painting), που συνδυάζει τη ζωγραφική με τη βίντεο-προβολή. Έχει πραγματοποιήσει μόνιμες εικαστικές επεμβάσεις σε δημόσιους χώρους, όπως το «Υπόγειο Πάρκο» που βρίσκεται στο Μετρό της Αθήνας, ο «Πύθωνας» που βρίσκεται στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, η «Γένεση» στη Fattoria di Celle στην Ιταλία, αλλά και πρόσκαιρες: στην Πλάκα, στο χωριό Μοναστήρια της Τήνου, καθώς και στην εικαστική-κοινωνική παρέμβαση στη Σπιναλόγκα της Κρήτης, το 2012 και πολλές άλλες. Έχει πραγματοποιήσει πάνω από 120 ατομικές εκθέσεις σε Μουσεία και αίθουσες Τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έργα του βρίσκονται σε μουσεία και μεγάλες συλλογές. Το 2003 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών, ενώ το 2004 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, του απένειμε τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος. Τον Μάιο του 2011 εγκαινιάστηκε στον Κάμπο της Τήνου το Δημοτικό Μουσείο Κώστα Τσόκλη.