Η «Μήδεια» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Δημήτρη Γεωργαλά παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο της Χάγης πριν από τρία χρόνια. Ένα χρόνο μετά την πρώτη της παρουσίαση στην Ελλάδα επανέρχεται στο Θέατρο Μπάγκειον, από τις 17 Σεπτεμβρίου.

Η παράσταση, που έχει εισπράξει την ζεστή αποδοχή του κοινού, τις τιμητικές κριτικές των ειδικών και μια ξεχωριστή διάκριση από το Japanese International Institute της UNESCO, που την συμπεριλαμβάνει στο ετήσιο τεύχος του 2020, ως δείγμα ελληνικού θεάτρου, επανέρχεται.

Έργο επαναστατικό, υψηλού συμβολισμού, έργο μύησης στα μύχια της ανθρώπινης φύσης, προτού αυτή οριοθετηθεί από τον «πολιτισμό», η “Μήδεια” είναι  η ίδια η θεά Φύση, η οποία γίνεται Νόμος απέναντι στην ύβρι, γίνεται Νέμεσις  και απαντά. Το ακραίο πάθος που οδηγεί στη θέωση. Η αιώνια ένωση του Άντρα και της Γυναίκας με τα δεσμά της αγάπης ή της απώλειας. Ένας σκοτεινός ύμνος στον βάρβαρο θεό Έρωτα. Ένα κείμενο αναμετρήσεων. Η παράσταση συνεχίζει, ως οφείλει, την ενδοσκόπησή της και είναι έτοιμη να κατατεθεί άλλη μια φορά και να συνομιλήσει με τον άνθρωπο ειλικρινά, στον ίδιο χώρο που αναδείχτηκε και πέρσι.

Η Τζούλη Σούμα ενσαρκώνει τη “Μήδεια” και μιλά στο Asist.gr για τα στοιχεία του ρόλου της που της αρέσουν και γι’ αυτά που την τρομάζουν. Για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ώστε να “προσεγγίσει” τη Μήδεια, αλλά και για τα επόμενα επαγγελματικά της σχέδια.

Τι ήταν αυτό που σε οδήγησε να ενσαρκώσεις τη Μήδεια του Ευριπίδη;

«Η εξαιρετικά δελεαστική πρόταση του σκηνοθέτη Δημήτρη Γεωργαλά που με έβαλε πραγματικά σε ένα κόσμο με τρομακτικές δυσκολίες και απίστευτα μεγάλες υπερβάσεις. Η σκηνοθεσία του Δημήτρη βασίζεται στο ότι το έργο είναι η ρήξη μεταξύ δύο ισχυρών πολιτισμών, η αναμέτρηση, η καταδικασμένη του ανθρώπου με τη φύση και το θείο. Η προσέγγισή του σε αυτό το μεγαλειώδες έργο προσπαθώντας να αναδείξει τη φωτεινή και τη σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης φύσης με δελέασε απίστευτα. Δουλέψαμε εξαιρετικά, μαζί με όλους τους ηθοποιούς και συντελεστές φτιάξαμε μία παράσταση που έχουμε την ευτυχία να ξεκινάει ένα τρίτο κύκλο στην Αθήνα.»

Ποια στοιχεία του χαρακτήρα της σου αρέσουν και ποια σε τρομάζουν;

«Τα στοιχεία του χαρακτήρα που μου αρέσουν είναι αυτά που με τρομάζουν και το αντίστροφο. Η Μήδεια είναι μία ερωτευμένη γυναίκα ηττημένη με τεράστιο πάθος για εκδίκηση και ταυτόχρονα μία χθόνια μαινάδα. Είναι μία γυναίκα που συγκρούεται, διεκδικεί, δεν δέχεται την απόρριψη, μία πολυσχιδής πολυπρισματική προσωπικότητα, με δαιδαλώδεις μεταβάσεις και διαδρομές του μυαλού και του συναισθήματος που συμπυκνώνονται βεβαίως μέσα σε μία μέρα. Σε αυτή τη μέρα θα τελειώσουν όλα.»

Υπήρξαν δυσκολίες στην προσέγγιση του ρόλου;

«Μεγάλες γιατί πρόκειται για ένα θηριώδη ρόλο. Δυσκολίες υπήρξαν όχι μόνο στην προσέγγιση αλλά και στην προσπάθειά μου σε κάθε πρόβα και σε κάθε παράσταση να μην προδίδεται η προσέγγιση του σκηνοθέτη. Αυτός ο ρόλος μου προσέφερε μία υπέροχη διαδρομή, μου προκάλεσε αγωνία, συγκίνηση, ταραχή, τεράστια ευθύνη αλλά και πολύ μεγάλη ικανοποίηση και χαρά για την ανταπόκριση που είχε στο κοινό.»

Τι αποκόμισες από αυτή την εμπειρία;

«Ήταν μία συναρπαστική διαδρομή και χαίρομαι που θα συνεχιστεί, που θα ανοίξει πάλι ο κύκλος των παραστάσεων. Με πλούτισε απίστευτα σαν ηθοποιό, πιστεύω ότι με ωρίμασε πολύ αλλά ήρθε και σε μία ώριμη δική μου υποκριτική στιγμή μετά από μία πορεία είκοσι πέντε ετών στο θέατρο. Επίσης, κρατώ την εμπειρία της συνεργασίας μου με το Δημήτρη Γεωργαλά από τη θέση του σκηνοθέτη, διότι έχουμε δουλέψει σαν ηθοποιοί μαζί, ήταν απολύτως καθοριστικές για την ερμηνεία του ρόλου οι πρόβες, ήταν μία μοναδική διαδρομή και οφείλω να πω ότι αυτή η διαδρομή συνεχίστηκε και φέτος μιας που σε αυτές τις παραστάσεις ο Δημήτρης υποδύεται τον Ιάσονα.»

Επόμενα επαγγελματικά σχέδια;

«Σε αυτήν την εντελώς αβέβαιη εποχή που διανύουμε εν μέσω πανδημίας το να κάνεις σχέδια κυρίως όταν είσαι καλλιτέχνης είναι εντελώς ουτοπικό. Παρ’ όλα αυτά επειδή η καλλιτεχνική μας φύση δεν καταπιέζεται, υπάρχει ένα επόμενο θεατρικό σχέδιο στα σκαριά που εύχομαι και ελπίζω να ανέβει πριν τα Χριστούγεννα, και βεβαίως θα ήθελα πολύ να κάνω κάτι στην τηλεόραση ξανά γιατί την αγαπώ και θεωρώ οτι υπάρχουν υπέροχες δουλειές που θα παρουσιαστούν την επόμενη σεζόν.»

Συντελεστές:

Μετάφραση : Γιώργος Χειμωνάς

Σκηνοθεσία : Δημήτρης Γεωργαλάς

Μουσική:  Πλάτων Ανδριτσάκης

Κοστούμια : Δημήτρης Ντάσιος

Ερμηνείες:

Μήδεια: Τζούλη Σούμα

Ιάσονας: Δημήτρης Γεωργαλάς

Τροφός: Μαργαρίτα Βαρλάμου

Κρέων, Αιγέας: Νίκος Δερτιλής

Άγγελος: Βασίλης Ψυλλάς