Η Χάρις Αλεξίου δεν θα πάψει να μας προκαλεί «ψυχή και καρδιά». Η σημαντική ερμηνεύτρια, η γυναίκα που έχει λυγίσει με συγκίνηση τον κόσμο όλο, αυτή την φορά έρχεται για να μεταμφιεστεί και να παρουσιάσει -για μία ακόμα φορά- κάτι ωραίο.

Ο IANOS παρουσιάζει, σε θεατρικό αναλόγιο, το έργο του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη «Μεταμφίεση» σε σκηνοθεσία Σταύρου Ραγιά και σε σκηνογραφική επιμέλεια του Ανδρέα Γεωργιάδη. Η Χάρις Αλεξίου παίρνει μία βαθιά καλλιτεχνική ανάσα και πέφτει σε γοητευτικά νερά που θα την παρασύρουν σε έναν κόσμο ξεχωριστό.

Για δύο ημέρες, την Δευτέρα 30 και την Τρίτη 31 Μαρτίου, ο δρόμος της καρδιάς οδηγεί εκεί όπου όλα τα όμορφα είναι πιθανό να συμβούν και… συμβαίνουν.

Οπερέττα, Μια παράσταση με αφορμή την Οπερέττα του Βίτολντ Γκομπρόβιτς

Η Χάρις των ανθρώπων και των πολλών απαιτήσεων είχε πρωταγωνιστήσει και στην Οπερέττα, Μια παράσταση με αφορμή την Οπερέττα του Βίτολντ Γκομπρόβιτς που είχε παρουσιαστεί στο Εθνικό Θέατρο την σεζόν 2017-2018. Ήταν τότε που έπαιζε σε μία αποπλάνηση, μία βόμβα, μία επανάσταση, τότε που ήταν η μόδα και η απόλυτη γύμνια που την οδήγησαν σε μία παράσταση αριστούργημα. Από τότε λοιπόν η Χάρις Αλεξίου έδειξε ότι μπορεί να παρουσιάζει καθετί που έχει ψυχή και σημασία. Αυτό θα κάνει και στη «Μεταμφίεση». Πιο λιτά αλλά το ίδιο ξεχωριστά.

Ματιά στις πρόβες της Οπερέττας

https://www.youtube.com/watch?v=khhKp4sxigI

Η Μεταμφίεση

Μία γυναίκα χωρίς όνομα, μέσα στην ασφάλεια της κρεβατοκάμαρας της και των ακριβών της επίπλων, μονολογεί. Είναι μια επέτειος η νύχτα αυτή. Πέντε χρόνια πριν πέθανε ένας άνθρωπος που της άλλαξε τη ζωή. Εκείνη τότε δούλευε ως νυχτερινή αποκλειστική νοσοκόμα. Η διαμάχη τους για την αλήθεια ή όχι μιας ιστορίας την οδηγεί στο σπίτι του, στα ημερολόγια του και στην ανεύρεση ενός θησαυρού που θα της αλλάξει τη ζωή για πάντα. Όμως οι εκκρεμότητες και τα μυστικά του παρελθόντος τη στοιχειώνουν. Η μεταμφίεση μοιάζει η μόνη της άμυνα ή μήπως είναι μια γοητευτική επινόηση;

Ο Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης

Ο Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης γεννήθηκε το 1967 στις Σέρρες. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Νομική Σχολή της Αθήνας και στη Δραματική Σχολή Βεάκη. Εργάστηκε τρία χρόνια ως ηθοποιός σε παραστάσεις των Θόδωρου Τερζόπουλου, Πέπης Οικονομοπούλου, Γιάννη Τσαρούχη, Μίνωα Βολανάκη, Σταμάτη Φασουλή και του Θεατρικού Οργανισμού Μορφές. Κατοικεί στην Άνω Πεύκη. Το πρώτο του βιβλίο – “Οι τέσσερις τοίχοι”, 2000 – τιμήθηκε με το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου πεζογράφου του περιοδικού “Διαβάζω”, μεταφράστηκε στα ιταλικά (Crocetti Editore 2002), στα γαλλικά (Albin Michel 2003), στα ισπανικά (Editiones Tempora 2004), στα αγγλικά (Marion Boyars 2006) και στα πορτογαλικά (Babel 2010). Στη Γαλλία κέρδισε το βραβείο “Laure Bataillon” (“το καλύτερο ξένο βιβλίο της χρονιάς στην καλύτερη μετάφραση”) από κοινού με τον μεταφραστή του Michel Volkovitch ενώ στην Αγγλία έφτασε στην τελική εξάδα για το Independent Foreign Fiction Prize 2007. To δεύτερο μυθιστόρημά του, “Ο φιλοξενούμενος” (Το Ροδακιό), κυκλοφόρησε το 2004 και εκδόθηκε επίσης στα αγγλικά από τις εκδόσεις Marion Boyars, με τίτλο “Stolen Time”. Το μονόπρακτο “Μεταμφίεση” (Ιανός, 2004) παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο πρόγραμμα θεατρικών μονολόγων της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, το 2003, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάκου, με ερμηνεύτρια τη Ράνια Οικονομίδου, το θεατρικό “Λα Πουπέ” ανέβηκε στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας (2008) και στο ΔΗΠΕΘΕ Σερρών (2012) και το έργο για εφήβους “Στην οθόνη φως” (Το Ροδακιό, 2011) ανέβηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών σε σκηνοθεσία Σοφίας Βγενοπούλου. Στην πεζογραφική του παραγωγή, ακολούθησαν, η συλλογή διηγημάτων “Φυσικές ιστορίες” (Το Ροδακιό, 2006) και το μυθιστόρημα “Το ελάχιστο ίχνος” (Το Ροδακιό, 2013, που χρηματοδοτήθηκε από το γαλλοελληνικό πρόγραμμα στήριξης συγγραφέων ΕΚΕΒΙ-CNL, 2012-2013). Διηγήματά του έχουν συμπεριληφθεί σε θεματικές ανθολογίες και έχουν δημοσιευτεί στον Τύπο και σε λογοτεχνικά περιοδικά.

Info:

Οι πόρτες ανοίγουν στις 21:00

Η βραδιά θα μεταδίδεται ζωντανά από το IANOS RADIO