Ευεργέτες, αγωνιστές, ποιητές, φιλέλληνες, ιστορικοί, πολιτικοί, γλύπτες, πρόσωπα υπαρκτά αλλά και μυθικά, είναι το αντικείμενο αγαλμάτων που βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο του Ζαππείου.
Καθένα κρύβει τη δική του ιστορία, που μπορεί να την προσπερνάμε χωρίς δεύτερη ματιά όταν βαδίζουμε στα μέρη του τους.
Η Χρυσάνθη Βαγενά, πρόεδρος του Δ.Σ. της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, θέλησε να ρίξει φως σε αυτά τα πρόσωπα της νεότερης ιστορίας του Ελληνικού Έθνους, όχι μόνο μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά. Για τον σκοπό αυτό εμπιστεύθηκε την Ελευθερία Ντεκώ, η οποία επιμελήθηκε και τον νέο νυχτερινό φωτισμό της Ακρόπολης.
Η μελέτη της για τα 17 γλυπτά που βρίσκονται στον οριοθετημένο κήπο του Ζαππείου ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2019. Στο σύνολο τους τα αγάλματα είναι 23, αλλά από τη διαδικασία φωτισμού εξαιρέθηκαν δύο που είναι τοποθετημένα σε κοινόχρηστο χώρο της πόλης και τέσσερα που βρίσκονται εντός του Μεγάρου.
«Ως επισκέπτης και παρατηρητής του χώρου του Ζαππείου, αλλά πάνω απ’ όλα ως πολίτης της Αθήνας, θεώρησα απαραίτητο η ζωντάνια που διακατέχει το ίδιο το κτίριο αλλά και το όμορφο και ιστορικό περιβάλλον του κατά τη διάρκεια της ημέρας, να είναι το ίδιο αισθητή και τις νυχτερινές ώρες», υπογραμμίζει η Ελευθερία Ντεκώ.
Στόχος της ήταν να αναδείξει την ιδιαιτερότητα του κάθε γλυπτού με τις δέσμες φωτός που το λούζουν όταν πέφτει στο σκοτάδι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελευθερία Ντεκώ: Η γυναίκα που φώτισε την Ακρόπολη
«Είναι τεράστια τιμή να μας προσφέρει αφιλοκερδώς τη βοήθειά της μια τόσο χαρισματική επαγγελματίας, που έδωσε νέα πνοή στα γλυπτά», αναφέρει η Χριστίνα Βαγενά. «Όταν με το καλό περάσει η πανδημία, όλοι οι Αθηναίοι θα έχουν τη χαρά να τα ανακαλύψουν και να τα χαρούν».
Για να επιτευχθεί η απρόσκοπτη θέαση των γλυπτών, σημαντική ήταν η συμβολή των γεωπόνων του Ζαππείου, που φρόντισαν για την επιλεκτική αποκλάδωση θάμνων και δέντρων. Σε συνεργασία και με το τεχνικό τμήμα του Ζαππείου –και παρά τις δυσχερείς συνθήκες της πανδημίας–, το έργο ολοκληρώθηκε εγκαίρως, με υψηλά αισθητικό αποτέλεσμα.