Η Αθήνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1985, ήταν η πρώτη εκτός Γαλλίας χώρα στην οποία πραγματοποιήθηκε η Γιορτή της Μουσικής.

Μέσα σε λίγα χρόνια, η Ημέρα της Μουσικής έφτασε να είναι ένας πραγματικός θεσμός, ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πολιτιστικό γεγονός που διεξάγεται κάθε 21 Ιουνίου σε περισσότερες από 22 χώρες, από την Ιρλανδία μέχρι το Καζακστάν και από τις Βαλτικές χώρες μέχρι την Κύπρο.

Ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικοί κατακλύζουν δημοτικούς χώρους, πλατείες, δρόμους, σταθμούς, πάρκα και διάφορους άλλους χώρους, παρουσιάζοντας αφιλοκερδώς συναυλίες απ’ όλο το μουσικό φάσμα. Δίνεται, έτσι, η ευκαιρία για μία ευρωπαϊκή πολιτιστική γιορτή που συμβάλλει ώστε να αναπτυχθούν πολιτιστικές ανταλλαγές και συνεργασίες ανάμεσα σε νέους και καθιερωμένους καλλιτέχνες από διαφορετικές χώρες.

Η φετινή γιορτή της μουσικής

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και χάρη στην ισχυρή θέληση και την συντονισμένη προσπάθεια δημόσιων και ιδιωτικών φορέων απ’ όλη την Ελλάδα, θα πραγματοποιηθεί και φέτος, για 21η συνεχόμενη χρονιά, σε πείσμα των καιρών, αυτή τη φορά μέσω διαδικτύου.

Από την Ελλάδα, 26 πόλεις και, για πρώτη φορά, 12 πόλεις της Ευρώπης (Αθήνα, Βερολίνο, Βουδαπέστη, Βουκουρέστι, Κρακοβία, Κωνσταντινούπολη, Μάντσεστερ, Μιλάνο, Λιουμπλιάνα, Λισσαβόνα, Πράγα και Σκόπια) ενώνουν τις δυνάμεις τους και παρουσιάζουν έναν μουσικό μαραθώνιο 10 ωρών που θα μεταδοθεί ζωντανά σε multicast για να το παρακολουθήσετε απ’ όπου κι αν βρίσκεστε!

Ζωντανές ή μαγνητοσκοπημένες συναυλίες -από κλασική, jazz, παραδοσιακή μέχρι pop, rock και funk- μας μεταφέρουν στα πιο εμβληματικά μα και… απρόσμενα σημεία ολόκληρης της γηραιάς ηπείρου. Από τη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου ή τη βίλα του Άγγελου Σικελιανού στη Συκιά Κορινθίας και τα ιστορικά σοκάκια της Ξάνθης, τη σκυτάλη παίρνουν οι ρεμπέτες του ναυπηγείου Ταρσανάς στη Σύρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Μαρία Κάλλας: Μία “συναυλία” στους σταθμούς του μετρό

Μέσα από την online αυτή μουσική γιορτή, θα περάσουμε ακόμα από την κοιλάδα του Αχελώου ως τη γέφυρα Cobblers της Λιουμπλιάνα, από τη λίμνη Κρεμαστών στα Άγραφα ως την ταράτσα του Γαλλικού Ινστιτούτου στο Βερολίνο, από τα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου ως το πλωτό θέατρο της Βουδαπέστης, κι από την πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι στα μουσικά στενά της Λισσαβόνας και τους κήπους του Μάντσεστερ, ενώ θα καταλήξουμε σε ένα μοναδικό πάρτι σε μια ταράτσα του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη

Η Αθήνα, στις 21 Ιουνίου, ολοκληρώνοντας την 2η Athens Music Week, εκπέμπει από τα 30 μέτρα ύψος και το Παρατηρητήριο της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, ένα ιστορικό τοπόσημο με θέα 360 μοιρών. Εκεί θα βρεθούν τρία ξεχωριστά σχήματα για να μας παρουσιάσουν ό,τι πιο φρέσκο έχει να επιδείξει η αθηναϊκή σκηνή. Θα απολαύσουμε το urban κουαρτέτο των Tfatfy και τα eastern jazz/funk μονοπάτια στα οποία περιπλανιέται, την παραγωγό και vocalist Mica Eio μαζί με τον μοναδικό ήχο της, αλλά και τη world jazz performer Αγγελική Τουμπανάκη με το πολυσυλλετικό project της «CrossOvers: από την παράδοση στη σύγχρονη φόρμα». Μην τους χάσετε!

Μπορεί το καλοκαίρι φέτος να είναι διαφορετικό, αλλά η μουσική βρίσκει τον τρόπο να δώσει τον τόνο και τον ρυθμό για αισιοδοξία, νέες συνεργασίες και νέα ξεκινήματα…

Όλες οι εκδηλώσεις θα μεταδοθούν από τα ψηφιακά κανάλια της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής.

Εθνικές διοργανώσεις:
Αθήνα, Αγρίνιο, Ανδρίτσαινα – Κρέστενα, Βέροια, Κύθηρα, Νίσυρο, Πάτρα, Ρόδος, Νάξος, Δήμος Άγραφων – Λίμνη κρεμαστών, Δήμος Αμφιλοχίας (Όρη Βάλτου), Δήμος Γ. Καραΐσκάκη Άρτας (πηγές Αχελώου), Δήμος Αργιθέας – Μάραθος, Αλεξανδρούπολη, Κεφαλονιά, Κοιλάδα Αχελώου (Γέφυρα Αυλάκι), Κόρινθος, Λευκάδα, Νάξο, Νίσυρος, Ξάνθη, Πύργος, Ρόδος, Συκιά Κορινθίας, Σύρος, Σαντορίνη & Χανιά.

Ευρωπαϊκές διοργανώσεις και καλλιτέχνες:
Αθήνα με τους Tfatfy, Αγγελική Τουμπανάκη, Mica Eio / Βερολίνο με τον Junk-E-Cat / Βουκουρέστι με τον Manuel Riva / Βουδαπέστη με τους Goodbye Darjeeling / Λισαβόνα με τους MURAIS / Λιουμπλιάνα με τους Pantaloons / Μάντσεστερ με τους Diving Station / Πράγα με τους Teepee / Σκόπια με τους Foltin / Κωνσταντινούπολη με τον Hey! Douglas

Θεσσαλονίκη

Οι 4 ορχήστρες της πόλης γιορτάζουν την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής

Οι 4 Μεγάλες Ορχήστρες της πόλης γιορτάζουν την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής.  Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ), η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης (ΣΟΔΘ), η Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης (ΦΟΔΘ) και η ΜOYSA -Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης  συμμετέχουν, για πρώτη φορά, σε μία κοινή καλλιτεχνική δράση με πρωτοβουλία της  Διεύθυνσης Πολιτισμού – Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης .

Σε συνεργασία με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και το Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, 40-50 μουσικοί της κάθε Ορχήστρας, τηρώντας τις αποστάσεις, εμφανίζονται στο αίθριο του Μουσείου, δημιουργώντας ένα μουσικό μωσαϊκό με αγαπημένα έργα του διεθνούς ρεπερτορίου. Η δράση αυτή θα προβληθεί σε τηλεοπτικά και διαδικτυακά Μέσα ενημέρωσης, στις 21 Ιουνίου 2020.

Η ΚΟΘ θα ερμηνεύσει το θριαμβευτικό και λαμπερό φινάλε από την Μουσική για τα Βασιλικά Πυροτεχνήματα του George Friedrich Händel, υπό τη μουσική διεύθυνση της Ζωής Τσόκανου, η ΣΟΔΘ θα παρουσιάσει τον φλογερό Τελετουργικό Χορό της Φωτιάς  από το μπαλέτο «Ο μάγος έρωτας» του Ισπανού συνθέτη Manuel de Falla, υπό τη μουσική διεύθυνση της Λίζας Ξανθοπούλου, η ΦΟΔΘ θα χαρίσει ιταλικές μελωδίες σε ένα ποτ πουρί με τον τίτλο Viva Italia, υπό τη μουσική διεύθυνση του Κλεάνθη Ζαρίμπα ενώ η MOYSA θα χαιρετίσει τον εορτασμό της μουσικής με δύο ελληνικούς χορούς, τους Μήλο μου κόκκινο και Κοφτός, υπό τη μουσική διεύθυνση του Θοδωρή Παπαδημητρίου.

(Φωτογραφία: EUROKINISSI)