Στο πρώτο TEDxAthens που παρακολούθησα, το 2013, είχα την τύχη να παρακολουθήσω μια ομιλία του Ευγένιου Τριβιζά. Ο αγαπημένος συγγραφέας παιδικών βιβλίων καταχειροκροτήθηκε με το που εμφανίστηκε στη σκηνή για να μιλήσει για τη φαντασία. Αν και δεν είχε δίπλα του αγαπημένους του ήρωες, όπως ο Θάνος το Κολοκυθάκι ή ο Πίκος Απίκος, ο ενθουσιασμός του κοινού έδειχνε ότι οι περισσότεροι –αν όχι όλοι– είχαμε μεγαλώσει μαζί τους.
Η αλήθεια είναι ότι είχαν περάσει πάρα πολλά χρόνια από τότε που έβλεπα ως παιδί τη Φρουτοπία του στην ΕΡΤ κι από τότε που είχα διαβάσει κάποιο βιβλίο του, όμως το σπουδαίο με τις ιστορίες του Ευγένιου Τριβιζά είναι πως όταν τις ακούς σου δημιουργούν συναισθήματα που εύχεσαι να μπορούσες να ξαναζήσεις ακόμα κι αν δεν θυμάσαι τις λεπτομέρειες. Δεν είναι απλώς ότι ξυπνάνε το παιδί που κρύβουμε όλοι μέσα μας, είναι που μας θυμίζουν τη δύναμη της φαντασίας και τι ωραία που θα ήταν αν μπορούσαμε να την αξιοποιούμε στη ζωή μας ανεξαρτήτως ηλικίας, όπως κάνει ο ίδιος.
«Tα παραμύθια είναι μέσο μύησης των παιδιών στη ζωή και κοινωνικοποίησής τους σε θεμελιώδεις έννοιες, όπως αυτές της δικαιοσύνης, της γενναιότητας και της αυταπάρνησης», έχει πει σε συνέντευξή του ο ίδιος. «Με συμβολικό και αλληγορικό τρόπο μάς μαθαίνουν ότι δεν πρέπει μόνο να υπηρετούμε την πραγματικότητα αλλά να την ξεπερνάμε, ότι έχουμε τη δύναμη να μετουσιώνουμε τις απογοητεύσεις σε εμπνεύσεις, τις κατακρίσεις σε διακρίσεις, την απόγνωση σε γνώση». Κι αυτό είναι ένα μάθημα που δεν πρέπει να ξεχνάμε όταν μεγαλώνουμε.
«Διαθέτουμε ικανότητες τις οποίες αντί να τις αναπτύσσουμε στο εκπαιδευτικό σύστημα, τις στραγγαλίζουμε, τις χάνουμε», είχε πει μεταξύ άλλων στην ομιλία του στο TEDxAthens. «Μαθαίνουμε τα παιδιά να υπηρετούν την πραγματικότητα αντί να την ξεπερνάνε. Και βέβαια δεν θα σας εκπλήξει να σας πω –παραμύθια γράφω– ότι η καλύτερη τροφή της φαντασίας είναι τα παραμύθια». Μας θύμισε, επίσης, μια ρήση του Αϊνστάιν: «Αν θέλετε τα παιδιά σας να γίνουν έξυπνα, διαβάστε τους παραμύθια. Αν θέλετε να γίνουν πιο έξυπνα, διαβάστε τους περισσότερα παραμύθια».
«Είναι ίσως πλεονασμός να χαρακτηρίσει κανείς τον Ευγένιο Τριβιζά ως έναν διεθνώς αναγνωρισμένο συγγραφέα», είχε γράψει η αείμνηστη Κική Δημουλά. «Τον γνωρίζουν και τον αγαπούν, πιστεύω, και τα παιδιά που δεν έχουν γεννηθεί ακόμα. Είναι τόσο αιχμηρός, που μπορεί να διαπεράσει επηρεάζοντας και το μη συμβαίνον. Πέρασα πολλά χρόνια διαβάζοντάς τον στα εγγόνια μου αλλά και σε κείνο το παιδί που διασώζεται μέσα μας. Και διατάραξα ευχάριστα την εξάρτησή του από κάθε κοντορεβιθούλικο ανάστημα ή από το φιλί κάποιου ωραίου πρίγκιπα που θα ξεμάγευε τη μαρμαρωμένη αναμονή».
Σύμφωνα με το βιογραφικό σημείωμα που συνοδεύει τα βιβλία του που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, ο Ευγένιος Τριβιζάς ζει «στο Νησί των Πυροτεχνημάτων με τον παπαγάλο του, τη Σύνθια, τον άσπρο του ελέφαντα, τον Πουκιπόν, τη Λιλή, την παρδαλή λεοπάρδαλη, τον Οράτιο Αοράτιο, το αόρατο πράσινο καγκουρό, και άλλους πολλούς γνωστούς και φίλους». Το γεγονός ότι μας καλεί με ό,τι γράφει στον κόσμο αυτό είναι μεγάλη τύχη για όποιον διαβάζει τα βιβλία του.
Κεντρική φωτογραφία: NDP Photo Agency