Ένα αστέρι γεννιέται μέσα σ’ ένα καλλιτεχνικό περιβάλλον, με νονά του την Κυβέλη, αλλά και δίπλα στην Μαρίκα Κοτοπούλη. Ένας άνθρωπος με γοητεία, λάμψη, ταλέντο και από τους πιο ερωτεύσιμους άνδρες της εποχής. Το ιδιαίτερα προσωπικό και ασυμβίβαστο στυλ του σφράγισε το ελληνικό θέατρο, αλλά και τον ελληνικό κινηματογράφο, μέσα από μια καλλιτεχνική πορεία πολλών χρόνων.

Ο Δημήτρης Χορν (Δημήτριος – Ελευθέριος Χορν) γεννήθηκε στις 9 Μαρτίου 1921 στην Αθήνα. Πατέρας του ήταν ο γνωστός θεατρικός συγγραφέας και στρατιωτικός Παντελής Χορν και μητέρα του η Ευτέρπη Αποστολίδη. Η οικογένεια του Χορν είχε τρία παιδιά, το Γιάννη, τη Νανά που πέθανε σε ηλικία μόλις 7 ετών και τον μικρό τους Δημήτρη.

Πρώτη εμφάνιση

Η πρώτη εμφάνιση του Δημήτρη Χορν είναι στην αγκαλιά της νονάς του Κυβέλης, στο έργο «Γειτόνισσες» του πατέρα του και η δεύτερη στην ηλικία των 4 ετών, όταν έπαιξε και πάλι με την νονά του, στη «Νόρα» του Ίψεν κάνοντας ένα από τα μικρά παιδιά της ηρωίδας. Με την νονά του, θα ξαναπαίξει ενήλικας πλέον, σε ηλικία 31 ετών, το 1954, στο έργο του Όσκαρ Ουάιλντ «Μια γυναίκα χωρίς σημασία». Την τρίτη εμφάνισή του στο θέατρο, την κάνει σε ηλικία 14 ετών, όταν εμφανίζεται στο θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη, στο θερινό θέατρο Παρκ, στο έργο «Μαμά Κολιμπρί» του Μπατάιγ.  Το 1937 εισάγεται στη δραματική σχολή του Εθνικού θεάτρου, δίνοντας εξετάσεις με το ποίημα του Βάρναλη «Οι μοιραίοι».

Ο έρωτας του με την Έλλη Λαμπέτη

Το 1942 και σε ηλικία μόλις 21 ετών, θα κάνει τον πρώτο του γάμο, με τη Ρίτα Φιλίππου.
Το 1951 φεύγει με υποτροφία ενός έτους του Βρετανικού Ινστιτούτου για την Αγγλία. Μετά την Αγγλία φεύγει για την Αμερική, όπου και ενημερώνεται για την παγκόσμια θεατρική κίνηση.

Γυρίζοντας, το 1952 συγκροτεί θίασο με τον Γιώργο Παππά και την Έλλη Λαμπέτη. Από εδώ χρονολογείται ο έρωτας και η σχέση του με την Έλλη Λαμπέτη, που θα κρατήσει για τα επόμενα 7 χρόνια. Η επαγγελματική τους συνεργασία περιλαμβάνει τη δημιουργία δικού τους θιάσου, αλλά και την κοινή τους εμφάνιση σε ταινίες που άφησαν εποχή. «Κυριακάτικο ξύπνημα» του Μιχάλη Κακογιάννη το 1954, την «Κάλπικη λίρα» του Γιώργου Τζαβέλλα το 1955 και το «Το κορίτσι με τα μαύρα» και πάλι του Μιχάλη Κακογιάννη το 1956..
Δημοφιλής ήταν και η ραδιοφωνική εκπομπή του με τίτλο «Ο Ταχυδρόμος Έφτασε». Με μια σουρεαλιστική ειρωνεία στη φωνή του, διάβαζε φανταστικά γράμματα ακροατών, σε κείμενα του Κώστα Πρετεντέρη.

Το 1958 γυρίζει την επόμενη μεγάλη επιτυχία του στον κινηματογράφο, την ταινία “Μια ζωή την έχουμε” σε σενάριο και σκηνοθεσία του Γιώργου Τζαβέλλα. Το 1959 χωρίζει από την Έλλη Λαμπέτη και συνεχίζει την θεατρική του πορεία μόνος.

Δεύτερος γάμος

Το 1967 ο Δημήτρης Χορν παντρεύεται την Άννα Γουλανδρή. Έζησαν μαζί μέχρι τον θάνατο της το 1988. Με τη σύζυγό του ίδρυσαν το «Ίδρυμα Γουλανδρή-Χορν» σκοπός του οποίου είναι η μελέτη του ελληνικού πολιτισμού.

Ο Δημήτρης Χορν τα τελευταία τέσσερα χρόνια (απ’ το  1994), έπασχε από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Τελικά, πέθανε στις 16 Ιανουαρίου 1998, από καρκίνο και κηδεύτηκε στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Το 2000 καθιερώθηκε στη μνήμη του το «Βραβείο Χορν»,  το οποίο απονέμεται στους καλύτερους πρωτοεμφανιζόμενους άνδρες ηθοποιούς κάθε χρονιάς.

Ποιοι διεκδικούν το φετινό Βραβείο «Δημήτρης Χορν»

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την θέσπιση του Βραβείου «Δημήτρης Χορν». Η φετινή τελετή βράβευσης θα πραγματοποιείται σήμερα, στο θέατρο «Δημήτρης Χορν».

Το επαμειβόμενο Βραβείο «Δημήτρης Χορν» είναι ο σταυρός που φορούσε ο ηθοποιός, ο οποίος περνάει  κάθε χρόνο από τον έναν βραβευμένο στον άλλο, συνοδευόμενος  από περγαμηνή. Το  βραβείο είναι ετήσιο, επαμειβόμενο και απονέμεται για την καλύτερη ερμηνεία νέου  άντρα  ηθοποιού  κατά την περασμένη θεατρική περίοδο. Το θεσμοθέτησε  ο Σταμάτης  Φασουλής  και  το  χρηματοδοτεί  ο  Γιάννης Χορν.

Οι  πέντε  υποψήφιοι για το «Βραβείο Δημήτρης Χορν» για τη σαιζόν 2018-2019, με αλφαβητική σειρά, είναι οι ακόλουθοι: Αυγουστίνος Κούμουλος , Έκτορας Λιάτσος, Βασίλης Μαγουλιώτης , Μιχαήλ Ταμπακάκης,  Γιωργής Τσουρής.

Την εκδήλωση  θα ανοίξει ο Σταμάτης Φασουλής. Στο θεσμό του Βραβείου θα αναφερθεί ο πρόεδρος της επιτροπής, Κώστας Γεωργουσόπουλος (μέλη της επιτροπής είναι ο Σταμάτης Φασουλής, η Ξένια Καλογεροπούλου, η Λυδία Κονιόρδου και η δημοσιογράφος Αντιγόνη Καράλη).

Ο περυσινός νικητής του «Βραβείου Δημήτρης Χορν», Μιχάλης Συριόπουλος,  θα παραδώσει το χρυσό σταυρό του Δημήτρη Χορν που είχε λάβει κατά την περυσινή βράβευσή του,  στον φετινό βραβευθέντα.

Τη συνολικότερη οργάνωση έχουν επιμεληθεί ο Σταμάτης Φασουλής και ο Θεοδόσης Ισαακίδης. Τη βραδιά επιμελείται σκηνοθετικά ο  Γιώργος Λύρας. 

Βραβείο «Δημήτρης Χορν»

Θέατρο «Δημήτρης Χορν»

Δευτέρα 09 Μαρτίου 2020 στις 19:00

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.